HAIFA (ISRAËL) – Afgelopen zondagochtend om 01.00 uur werd ik abrupt gewekt door onze slaapkamerdeur die open vloog en door onze tienjarige zoon, Ja’akov, die op het bed sprong. Ik sliep nog half en het duurde even voordat ik doorhad dat de dreunen die ik buiten hoorde geen deel uitmaakten van mijn droom. Colin en ik keken allebei op onze telefoon en zagen dat Hezbollah een spervuur van raketten afvuurde op woonwijken in het noorden van Israël. Israëls Iron Dome deed zijn best om de raketten in de lucht boven ons te onderscheppen voordat ze konden landen op de huizen, scholen, ziekenhuizen en winkels waar ze naartoe gingen. Ik legde Ja’akov uit dat we de geluiden hoorden van raketten die werden neergeschoten en dat als er een sirene zou afgaan in onze buurt, we allemaal naar Hannah’s kamer zouden gaan (de veilige kamer van ons appartement). Ja’akov was opgelucht dat het “alleen maar raketten” waren en geen horde dieven en ontvoerders die het huis omsingelden en op de ramen bonkten, zoals hij aanvankelijk had gedacht! Yaakov was opgelucht. Ik vertelde hem niet hoe ernstig deze escalatie in de oorlog was. Maar natuurlijk begreep ik stilletjes, kreunend, de ernst van wat er gebeurde.

Het is nu bijna een jaar geleden sinds die vreselijkste dag op 7 oktober 2023, toen duizenden terroristen van Hamas in Gaza de grens met Israël overstaken en een brute golf van moord, verkrachting en ontvoering uitvoerden onder onschuldige en nietsvermoedende Israëlische burgers. In de loop van het jaar zijn de wereldmedia door het dolle heen gegaan met het veroordelen van Israël voor zijn oorlog tegen Hamas, waarbij ze lijken te vergeten dat dit barbaarse regime nog steeds ongeveer honderd Israëlische burgers gegijzeld houdt in Gaza, waaronder oudere mannen, vrouwen en jonge kinderen. We weten niet hoeveel van deze gijzelaars nog in leven zijn en Hamas weigert ons dat te vertellen.

Maar terwijl het wereldnieuws zich concentreert op de humanitaire situatie in Gaza, heeft niemand melding gemaakt van het feit dat Israël zich gedurende de hele oorlog verdedigt tegen aanvallen van terroristen in Libanon. Hezbollah, de internationaal aangewezen terroristische organisatie die wordt gesponsord door Iran en opereert vanuit Libanon aan de noordgrens van Israël, heeft 8.000 raketten afgevuurd op Israël sinds de dag nadat Hamas zijn afschuwelijke bloedbad aanrichtte op 7 oktober. Zelfs voordat Israël een vinger uitstak naar Hamas – terwijl de forensische experts nog bezig waren met het ophalen en identificeren van de doden – schreeuwde Hezbollah al om meer Joods bloed aan de noordelijke grens.

Als reactie op de raketbeschietingen van Hezbollah in het noorden en de mogelijkheid van een terroristische infiltratie vanaf de Libanese grens, vergelijkbaar met de Hamas-invasie vanuit Gaza, besloot de Israëlische regering afgelopen oktober om alle gemeenschappen die binnen 3 km van de Libanese grens woonden te evacueren. Dit trof meer dan 40.000 mensen. Nog eens duizenden mensen die binnen vijf kilometer van de grens woonden, evacueerden “vrijwillig” vanwege de dagelijkse raketaanvallen van Hezbollah. In totaal werden ongeveer 60.000 mensen gedwongen om hun huizen in het noorden van Israël te verlaten (en dit is zonder rekening te houden met de meer dan honderdduizend mensen die uit de grensgemeenschappen in Gaza in het zuiden werden verdreven). Bijna een jaar lang zijn deze mensen intern ontheemd geweest binnen Israël, waar ze een provisorisch leven leidden in hostels en hotels of bij vrienden en familieleden logeerden. Veel van de noordelijke evacués hebben geen huis meer om naar terug te keren omdat de meedogenloze raketaanvallen van Hezbollah de steden en dorpen waar ze vandaan komen hebben gedecimeerd. De wederopbouw van deze gemeenschappen aan de noordelijke grens zal miljarden shekels en jaren werk vergen wanneer de raketaanvallen eindelijk stoppen.

Al bijna twaalf maanden roepen de noordelijke evacués de regering op om actie te ondernemen en ervoor te zorgen dat ze veilig naar huis kunnen terugkeren. Maar al te vaak hebben ze het gevoel gehad dat hun stemmen aan dovemans oren gericht waren. Elke dag rijden Colin en ik langs een groot reclamebord op de hoofdweg naar Nesher, waar we wonen, waarop in het Hebreeuws staat: “Genoeg! Stop met het in de steek laten van het noorden.”

Welk ander land ter wereld zou tolereren dat een naburig regime elke dag raketten over de grens afvuurt? Welk ander land zou werkeloos toekijken terwijl het buurland tientallen van zijn dorpen wegvaagt en tienduizenden van zijn burgers op de vlucht jaagt? Toch verwacht de wereld dit niveau van “terughoudendheid” van Israël. De afgelopen maanden heeft Israël zijn houding tegenover Hezbollah verhard. In plaats van op de raketaanvallen te reageren met kleine, symbolische gebaren – waarbij net zo ver in Libanon wordt geschoten als Hezbollah in Israël – is het begonnen met een gerichte campagne om de Hezbollah-leiders te elimineren die verantwoordelijk zijn voor de terroristische operaties.

Op 17 september maakte het Israëlische veiligheidskabinet “De veilige terugkeer van de bewoners van het noorden naar hun huizen” tot een officieel oorlogsdoel. Later die dag begon het netwerk van piepers van Hezbollah “spontaan” te ontploffen, waarbij meer dan duizend Hezbollah-operatoren gewond raakten, in een actie die later werd teruggevoerd op de geheime diensten van Israël. Als reactie hierop ontketende Hezbollah zijn arsenaal en begon raketten diep Israëlisch grondgebied in te sturen.

Sinds de slapeloze nacht van zaterdag hebben we nog veel meer explosies boven ons hoofd gehoord. Verschillende keren klonken er sirenes die ons waarschuwden dat er raketten op ons afkwamen. Waar we wonen in Nesher, hebben we slechts zestig seconden om in onze schuilkelder te komen als we een sirene horen. Het is een extreem stressvolle tijd, vooral om te proberen de situatie aan Ja’akov en Hannah uit te leggen en hen rustig te houden. Alle scholen zijn gesloten, dus Hannah moet weer leren op Zoom in wat voelt als een macabere throwback naar COVID lockdowns. Ik wou dat we dit niet hoefden mee te maken. Ik wou dat onze kinderen dit trauma en deze angst bespaard bleef. Maar tegelijkertijd sta ik volledig achter het recht van Israël om militaire actie te ondernemen tegen Hezbollah en ik geloof dat dit noodzakelijk is.

De wereldmedia richten zich op de schade en het verlies aan mensenlevens die de Israëlische luchtaanvallen in Libanon veroorzaken. Ze denken niet na over waarom Israël deze aanvallen moet uitvoeren, of waarom Hezbollah – net als Hamas in Gaza – zijn operaties vanuit burgergebieden uitvoert. Het westerse nieuws meldde niet dat de Israëlische aanval op een gebouw in de wijk Dahieh in Beruit afgelopen vrijdag in feite een uiterst precieze raketaanval was die de topcommandanten van de schimmige Radwan-eenheid van Hezbollah uitschakelde toen ze samenkwamen om een grondinvasie van Galilea te plannen. De Radwan-eenheid plant en traint al jaren voor deze daad van agressie, die bekend staat als “Verover de Galilea”. Het is de bedoeling om terreurdaden en gijzelingen uit te voeren in burgergemeenschappen in het noorden van Israël, net zoals de Hamas-aanvallen van 7 oktober – alleen groter omdat Hezbollah veel sterker is en beter uitgerust dan Hamas. Het is algemeen bekend dat Hamas zich heeft laten inspireren door de Radwan-eenheid. Ook wordt in de wereldmedia niet gemeld dat de reden waarom Israël luchtaanvallen uitvoert in burgergebieden – en waarom de wegen daarom zijn geblokkeerd met duizenden Libanezen die vluchten voor hun leven – is dat Hezbollah huursommen betaalt aan Libanese burgers in ruil voor een kamer in hun huis om hun wapens op te slaan. Net als Hamas in Gaza gebruikt Hezbollah Libanezen als menselijk schild.

Ik ken niemand in Israël die blij is met deze oorlog. Oorlog is wreed, bloederig en kostbaar. Het is mijn diepste gebed dat de vrede in de regio zal worden hersteld en dat burgerlevens zullen worden gespaard – in Gaza, Libanon en Israël. Maar ik geloof ook dat de militaire campagne van Israël tegen Hezbollah noodzakelijk is. De wereldgeschiedenis heeft ons laten zien dat despotische regimes niet vaak buigen voor diplomatieke druk en dat het kwaad zegeviert als goede mensen niets doen.

Ik vind het vreselijk dat ik me zorgen moet maken over de fysieke en emotionele veiligheid van mijn kinderen terwijl de maniakale terroristen aan de andere kant van de grens raketten op ons richten, maar ik ben ook trots op mijn land omdat het de moed heeft om op te staan tegen een hoofdrolspeler in de door Iran gesponsorde as van terreur die niet alleen voor Israël, maar voor de hele vrije wereld een existentiële bedreiging vormt.

Gebedsoproep: Bid voor Colin en Helen Mitchell en hun kinderen – en andere kerkleiders in Israël – dat de vrede van God hen zal leiden om vredestichters te zijn in deze hartverscheurende oorlog. Colin zal zaterdag 12 oktober spreken op het Vrij Zijn Weekend in De Betteld.